Білоруська кухня: самобутні страви маленької країни
Традиції білоруської національної кухні протягом довгих століть складалися під впливом сусідніх країн – Росії, України, Литви, Польщі. В результаті сплаву різних віянь з’явилася білоруська кухня, яка подарувала світу прості по композиції, але чудові на смак страви. Чим же відрізняється кухня Білорусії від кухонь інших країн?
Особливості білоруської кухні
Набір продуктів, що є в розпорядженні білоруська кухня, не можна назвати унікальним, її кулінарні прийоми також використовуються в інших національних кухнях. Проте, в білоруській кухні з’явилися характерні страви, яких немає в кулінарних традиціях країн-сусідів.
Білорусія була небагатою країною, і це наклало відбиток на національну кухню. Найсмачніші (і, відповідно, найдорожчі) продукти використовуються скромно, навіть скупо як приправи до повсякденних недорогим страв. Популярні страви з подрібненої сировини – грибний порошок, різні м’ясні і рибні фарші. Такі страви поєднують чудовий смак з невисокою вартістю. Недорогі і страви з субпродуктів, наприклад, шлунка або вимені.
Є в національній білоруської кухні, звичайно, і страви дорожчі – наприклад, запечені цілком великі шматки свинини або рідше баранини. Ця страва називається «пячисти» і готується порівняно рідко. Домашня птиця, найчастіше гусак, також запікається цілком.
Білоруська кухня відрізняється ніжним, стриманим смаком. Прянощі використовуються дуже помірно, в основному це цибуля, часник, коріандр, кріп Кріп: корисні властивості та протипоказання ароматної трави, кмин і лавровий лист. Основні прийоми приготування їжі – запікання, ловлення, гасіння, тривале варіння. Національні страви мають здебільшого м’яку консистенцію: навіть старе жилаве м’ясо або субпродукти після довгого очікування в глиняному горщику в печі стають ніжними і податливими. Такі прийоми пом’якшення м’яса, як маринування або вимочування, в білоруській кухні не використовуються.
Небагатий побут пояснює і старовинну білоруську традицію готувати на обід одне-єдине страву, що заміняє суп і основне страва. Для густоти в супи додавалися борошно або крохмаль. Щоб створити з простого продукту складне страва, була потрібна тривала обробка, часто складається з декількох операцій.
Для білоруської кухні не характерно змішування різних видів овочів або фруктів. Як правило, страви складалися з основного (приварок) і додаткового (зафарбувати) компонента. В якості основного компонента виступали овочі (морква, бруква, капуста, картопля) або крупи (перлова, пшоняна, гречана). Як зафарбувати використовували м’ясо, рибу, гриби, вяндлини (рід копченої ковбаси), сало Сало: корисні властивості та протипоказання для організму. Для пом’якшення страви використовувалися жири: лляне та конопляне масло, сметана, топлене сало, топлене масло, а також молоко.
Популярні продукти
У Білорусії замість пшеничного борошна частіше використовувалися житнє, ячмінне, гречане, горохова і особливо – вівсяна. Житнє борошно в основному використовувалася для випічки хліба, а вівсяна – для інших борошняних страв. Властивості вівсяної муки сильно відрізняються від характеристик пшеничного. Таке борошно дуже корисна, вона легко засвоюється і містить велику кількість корисних речовин, але в чистому вигляді не підходить для багатьох страв. Крім того, в Білорусії довгий час невідомі були дріжджі. В результаті національна кухня не знає пирогів і пиріжків. І білоруські расчінние млинці мають вельми своєрідний смак і мало нагадують, наприклад, млинці російські.
Вироби з пшеничного борошна набули поширення в Білорусії тільки XX столітті. До цього хліб та інші страви готувалися найчастіше з сумішей різних видів борошна. Такі суміші дозволяли повною мірою використовувати всі корисні властивості кожного різновиду борошна.
З овочів в Білорусії широко використовують бобові, капусту Капуста: корисні властивості і протипоказання, про які ви не знали, морква і, звичайно, картопля. Картопля з’явився на території країни значно раніше, чим в Росії, і відразу став популярним. Велику роль зіграв і той факт, що клімат в Білорусі дуже сприятливий саме для вирощування найсмачніших сортів картоплі, багатих крохмалем. Тому білоруські картопляні страви дуже смачні у себе на батьківщині, а якщо використовувати картоплю, вирощену в інших країнах, результат може бути не таким хорошим.
У білоруській кухні важливе місце займають гриби. Цікаво, що їх не прийнято смажити, а тільки відварювати і тушкувати. Найчастіше гриби вживалися не в сирому вигляді, а сушилися, перетворювалися в борошно і використовувалися як ароматна приправа. Рибу в білоруській кухні теж не смажать, а лише відварюють, припускають, сушать або перетворюють на фарш.
Незважаючи на поширеність молочних продуктів, чисто молочних страв в традиціях білоруської кухні немає. Сметана, молоко, сир і масло грають роль обов’язкових добавок, які перетворюють страви з грибів, картоплі, овочів і борошна.
Солодких страв в білоруської національної кухні також майже немає. У ролі десерту виступають свіжі ягоди і солодкі напої. Єдине білоруське солодка страва – кулага. Воно готується з розварених ягід, підсолоджених і загущених житнім борошном.
багатолика картопля
Перше, що спадає на думку при згадці білоруської кухні – картопля. З «бульби» в Білорусії готують безліч страв. У більшості випадків картопля використовується подрібнений: відвареної (звичайне пюре), натертий на тертці і відціджений сирої або ж натертий сиру картоплю разом з соком. При цьому відварена картопляна маса може змішуватися з сирої. Набагато рідше готують страви з цілого картоплі – зазвичай це картопля «в мундирі» або «тушанкой» – тушкована картопля. Обробка картопляних страв зазвичай досить тривала і складається з декількох операцій. Наприклад, деруни спочатку обсмажуються, а потім гасяться в сметані.