Більшість вегетаріанців – інтроверти
17 червня 2020
До такого висновку прийшли дослідники Інституту когнітивних і мозкових наук Макса Планка. У співпраці з університетською лікарнею Лейпцига, вчені провели глобальне дослідження, щоб з’ясувати зв’язок вегетаріанського і веганскої раціону харчування з емоційним станом і фізичним здоров’ям людини.
Щоб виявити певні закономірності, дослідники запросили до участі більше 9000 чоловік.
Так було встановлено, що, чим менше частка тваринної їжі в раціоні людини, тим нижче в середньому його індекс маси тіла (ІМТ) і, отже, вага. Причин тому кілька. «Якщо ви уникаєте продуктів тваринного походження, то швидше за все, у вашому раціоні менше перероблених продуктів, багатих жиром і цукром. А вони, як відомо, стимулюють апетит і знижують відчуття ситості », – пояснює Евелін Медавар, автор дослідження. Крім того: вегетаріанська їжа містить харчові волокна і робить позитивний вплив на мікробіом кишечника. Це ще одна причина, чому вегетаріанці стрункіше тих, хто вживає продукти тваринного походження.
Дослідники також з’ясували, що вегетаріанське або веганські харчування також пов’язано з особистістю людини. Було доведено, що вегани більш інтровертна, чим ті, хто харчується переважно продуктами тваринного походження. «Важко сказати, в чому причина, – коментує Вероніка Вітте. – Це може бути пов’язано з тим, що вегетаріанці більш соціально ізольовані через своїх звичок в їжі ». Однак нове дослідження не підтвердило результати попередніх, які доводили, що вегетаріанці більш схильні до невротичних поведінки і
Число вегетаріанців в світі з кожним роком зростає. Так, за даними Згідно з опитуванням Інституту Алленсбасі, число прихильників рослинної їжі в Німеччині за минулий рік збільшилася на 400 000 чоловік і склало більше 6,1 мільйона. У Росії останній раз подібні дослідження проводили в 2014 році. За оцінками експертів, близько 7 млн осіб в нашій країні дотримуються рослинного раціону харчування.