Біологічна роль глюкози в організмі людини
Слово «глюкоза» ми чуємо часто, але пояснити точно, що це таке і навіщо потрібно, зможуть далеко не всі. Найчастіше люди представляють білий порошок або прозорий розчин, або взагалі білий цукор – сахарозу, разделяющуюся на глюкозу і фруктозу вже після потрапляння в організм.
У медсправочніках глюкоза (моносахарид) позначена, як декстроза, виноградний цукор або засіб для вуглеводного харчування, причому відзначається, що це один з основних і найважливіших джерел енергії життя на Землі.
Навіщо потрібна людині
Людині глюкоза теж необхідна життєво: без неї почнуться серйозні збої в роботі центральної нервової системи, а наші органи і тканини, не отримуючи енергії, почнуть хворіти і швидко руйнуватися. Організм буде вимушено намагатися переробляти в цукру амінокислоти, а для сучасних людей, що живуть в різко агресивних умовах великих міст, це непосильне завдання.
Отже, глюкоза є майже у всіх органах і тканинах людини, а запасаем ми її у вигляді глікогену; в рослинах ж глюкоза міститься у вигляді крохмалю.
Коли в процесі метаболізму глюкоза розщеплюється, утворюється АТФ, причому в 10 разів більше – це і є універсальне джерело енергії, що забезпечує біохімію живих істот. Перетворення глюкози в енергію відбувається різними шляхами – аеробних, при достатку кисню, і анаеробним, коли його не вистачає. В останньому випадку виділяється ще й молочна кислота, теж грає важливу роль в метаболізмі.
Яка роль глюкози в організмі
Ми вже зрозуміли, що глюкоза – незамінний для людини джерело енергії, або «реактивне паливо» – це основна цінність. Вона входить до складу складних вуглеводів, а в організмі людини її близько 0,1%.
Що конкретно глюкоза дає нашому організму? Стійкість до навантажень будь-якого типу, а також здатність до адекватної реакції на все, що відбувається навколо: все чули, що глюкоза «живить мозок». Вона сприяє його роботі і підтримує когнітивні функції (увага, всі види сприйняття, пам’ять, мова та ін.).
Глюкоза в організмі людини забезпечує всі обмінні процеси в клітинах, а також дихання і скорочення м’язів, в т. Ч. Серцевого м’яза; допомагає організму витримувати стреси і засвоювати живильні речовини, заліковувати пошкодження, нейтралізувати токсини. Вона бере участь в синтезі ліпідів, ферментів і амінокислот, нуклеїнових кислот – найважливіших біополімерів, що відповідають за спадковість, і т.д.
Загалом, без глюкози ми навряд чи могли б бути людьми, і організм це знає точно: в умовах повного голодування він починає виробляти глюкозу з власних білків, т. Е. «Харчуватися собою».
У медицині глюкоза застосовується досить широко і при самих різних патологіях, від інфекцій і інтоксикацій до серйозних захворювань ЦНС, серця, печінки, легенів і ін.
Речовина входить до складу безлічі лікарських препаратів, а також замінників крові, але частіше призначається в формі розчину для внутрішньовенного введення.
Чому важливий нормальний рівень?
З їжею ми отримуємо близько 60% глюкози в різних продуктах, але в формі сполук, якими організму потрібно «розпорядитися».
Вуглеводи розщеплюються, і частина отриманої в цих процесах глюкози йде в кров і використовується відразу, для підтримки енергії, а інша запасається в печінці і м’язах (глікоген) і відкладається у вигляді жирів. Коли глюкоза з їжі використана, організм, щоб отримувати енергію, починає використовувати глікоген і жири, знову перетворюючи їх в глюкозу.
Ось чому для підтримання здорового ваги так важливо дотримуватися чіткий режим харчування і збалансований склад раціону. Також необхідно знати, що ніякі тренування, навіть самі інтенсивні, не допоможуть зберегти здоров’я і фігуру, якщо в меню залишається солодка і жирна їжа і рівень глюкози періодично перевищує норму.
Різких стрибків цукру печінка не любить – через це її обмінні функції можуть порушуватися, що призводить до серйозних хвороб. Організм же починає пристосовуватися, намагаючись знизити витрати, і вага «стрибає туди-сюди».
Якщо рівень глюкози часто буває нижче норми (норма – 3,3-5,5 ммоль / л, при звичайній роботі організму), людині не вистачає енергії, він відчуває слабкість, і це теж шлях до захворювань.
А порушується засвоєння глюкози при нестачі інсуліну: вона не потрапляє в клітини, а залишається в крові, що дуже шкідливо і небезпечно для всіх органів і систем. Детально причини порушення вироблення інсуліну розглядати не будемо, але деякі негативні чинники згадати варто. Крім спадковості, це різні порушення травлення, часті стреси, інфекції, зайва вага, атеросклероз і гіпертонія, гіпо- та гіпервітамінозу, гормональний дисбаланс і нездоровий спосіб життя в цілому.
Скільки глюкози нам потрібно
У кожного організму – свої потреби. «Середнє значення» можна порахувати по вазі тіла, помноживши його на 2,6: наприклад, жінці вагою 65 кг потрібно близько 170 г глюкози на добу, особливо при активній діяльності або постійної розумової роботі, інакше мозок почне голодувати. Мінімальною кількістю для нормальної роботи нейронів вважається 125-150 г, але офісним співробітникам, як і спортсменам, і людям, що займаються фізичною працею, цього може не вистачати.
При пасивному способі життя глюкози потрібно менше, а жирові запаси виникають, якщо споживати багато швидких вуглеводів, в т. Ч. Солодощів.
Якщо рівень цукру в нормі, організм завжди отримує достатньо енергії, але у більшості сучасних людей він «скаче» то вгору, то вниз, що призводить до проблем зі здоров’ям. Тому будь-якій людині слід знати, з яких продуктів харчування ми можемо отримувати глюкозу і чи потрібен нам взагалі рафінований цукор?
Продукти багаті глюкозою
Зараз коротко поговоримо про продукти, в яких міститься глюкоза. Перерахуємо по спадаючій.
Звичайно, найбільше глюкози в рафінаді – практично 100% (99,9), далі йдуть мед, мармелад, пряники, фініки, макарони зі звичайного борошна, перловка, сушений кишмиш, повидло з яблук, білий рис, вівсянка, пшенична мука, кукурудза , гречка, хліб білий і житній, вершкове морозиво, картопля, яблука і ще безліч фруктів, ягід і овочів; молоко і молочні продукти, сири, вершкове масло і навіть яйця. В останніх всього 0,3 г на 100 г, і взагалі глюкоза міститься у великій кількості продуктів в різних кількостях, так що отримати її – не проблема, і без цукру цілком можна обійтися.
Правда, на роботі солодощі в тій чи іншій формі присутні у багатьох, просто тому, що з ними зручніше пити чай. Якщо не можете відразу прибрати їх, намагайтеся вводити в меню наступні продукти: нежирну курку, бобові та цитрусові, оливки, свіжу зелень, сирі овочеві салати, морепродукти, сир тофу, горіхи, насіння, зелений чай і ін.
Варто також розбиратися в такому показнику, як ГІ. Далеко не завжди продукти, які вважаються (і є) корисними і дієтичними, мають низький глікемічний індекс. Так, у кавуна і гарбуза він високий, а у цільнозернового хліба – середній.
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов’язкове!
Дорогі наші читачі. Будь ласка, якщо Вам подобається наш сайт, послухати відгуки щодо оцінку на нього в Яндексі. Відгуки на жіночий сайт Ви можете написати на своїй Публічної сторінці і в яндекс.браузер.
Добрі новини: у нашого сайту вже є відмінні відгуки, подивитися їх завжди можна в адресному рядку яндекс.браузер: там вказано їх загальна кількість і "якість". Ми дуже сподіваємося, що Ваш відгук буде прикрашати адресний рядок браузера – будь ласка, не проходьте повз. Допоможіть нам стати краще! Ми всіх Вас дуже любимо, бажаємо Вам міцного здоров’я, багато радості в житті і щастя!
Інформація в даній статті носить ознайомчий, а не рекомендаційний характер. Будь ласка, не займайтеся самолікуванням, обов’язково консультуйтеся з фахівцем.